Kruger NP en Sodwana Bay - Reisverslag uit Mbazwana, Zuid-Afrika van Johan Hoof - WaarBenJij.nu Kruger NP en Sodwana Bay - Reisverslag uit Mbazwana, Zuid-Afrika van Johan Hoof - WaarBenJij.nu

Kruger NP en Sodwana Bay

Door: Johan

Blijf op de hoogte en volg Johan

20 September 2017 | Zuid-Afrika, Mbazwana

Hoi allemaal,

Het plaatsje Hazyview ligt dichtbij de ingang van Kruger National Parc, waar we twee dagen een self drive safari zouden doen. We hadden een overnachting geboekt in Mopani Rest Camp. Daar moesten we de eerste dag voor 18.00 uur zijn, want dan sluiten alle poorten. We gingen het park in bij de Orpen Gate om 7 uur ‘s morgens en konden vanaf daar zelf door het gigantische gebied (350 x 60 km) navigeren over verharde en onverharde wegen. We reden (met max 50 km/h) ruim 200 km en konden stoppen waar en wanneer we wilden. Binnen een paar uur hadden we al zoveel gezien, impala’s, zebra’s, giraffen en zelfs twee leeuwen. Van sommige dieren leven er zoveel in het park, dat je ze overal tegenkomt. Vanaf een hoger gelegen uitzichtpunt zagen we ook de eerste kudde olifanten. Het was echt gaaf om zelf met de auto zo dicht langs alle beesten af te rijden. Gedurende de dag ook nog kudu’s, waterbokken, steenbokken, wrattenzwijnen, nijlpaarden en vele vogels gezien. Vlak voor we ons kamp bereikten stak een gigantische groep van honderden buffels de weg net voor ons over. Na een hele dag in de auto te hebben gezeten bereikten we rond 17.00 uur het Mopani rest camp, waar we een mooi huisje hadden met terras, buitenkeuken en braai. Daar hebben we toen maar meteen gebruik van gemaakt door in de kamp winkel vlees en kolen in te slaan en als echte Afrikanen lekker te braaien.

De dag erop weer vroeg op om meteen bij het openen van de poorten het park in te rijden, in de ochtend en namiddag zijn de beesten het meest actief. De eerste uren hebben we geprobeerd wat afstand af te leggen om meer tijd in het zuiden te kunnen besteden. Onderweg stond een grote groep auto's stil, want er ware zeldzame Afrikaanse wilde honden te zien. Na foto's gemaakt te hebben konden we verder. In een zandpad stonden weer enkele auto's stil. In eerste instantie leek het alsof ze naar een drinkende olifant stonden te kijken, maar iets later zagen we twee leeuwen in het open veld liggen. Toen beide leeuwen opeens opstonden ging de olifant er rennend vandoor, was erg mooi om te zien. De rest van de dag nog vele dieren gezien, onder ander een jakhals, een landschildpad, en een waterschilpad (op de rug van een nijlpaard). Om half zes keken we nog naar wat nijlpaarden bij een waterplaats en reden we mooi op tijd bij de Phabeni gate het park uit. Heel veel moois gezien, maar helaas nog geen luipaard gespot.

Na nog een nachtje in Hazyview zouden we zaterdag starten aan de rit naar Sodwana Bay. Echter kwamen we er vrijdagavond al achter dat we de lonely planet reisgids verloren waren. Omdat deze toch wel super handig is zijn we smorgens eerst naar Nelspruit te rijden om een boekwinkel te zoeken.
Na drie winkels in verrasend moderne winkelcentra te hebben bezocht vonden we een lonely planet die we konden gebruiken. Toen vervolgden we onze reis richting Piet Retief, waar we van plan waren te overnachten. Halverweg de middag waren we al op basis stemming en daar bleek niet echt iets te doen, dus overwogen we om door te rijden. Toen de route volgens google maps ook nog eens een uurtje minder zou zijn dan de tomtom aangaf, besloten we dat maar te doen. Dan zouden we rond zes uur in Mbazwana zijn. Helaas was de snelle route helemaal niet snel aangezien 40 km daarvan gravelweg vol met keien was, waar we net 30 km/h konden rijden. In het donker kwamen we dus pas aan in Mbazwana, waar de de duikschool niet konden vinden en alles al aan het sluiten was. Via via vonden we een prima lodge om te overnachten. Vanwege het slechte weer, zou er op zondag niet worden gedoken.

Daarom zondag maar wat boodschappen gedaan, en met een paar Afrikanen in een bar de middag volgemaakt. ‘s Avonds weer eens een keertje zelf gebraaid, we snappen waarom ze dat hier zo graag doen.

De volgende ochtend werden we al om 7 uur in het iSimangaliso park verwacht bij de duikschool voor een opfriscursus, omdat de laatste keer duiken voor ons al weer twee jaar geleden was. Na lang zoeken kwamen we op de juiste plaats. Na het uitzoeken van de volledige duikuitrusting gingen we met divemaster Kurt het zwembad in. Deze opfrisser was wel fijn, daarna waren we klaar voor het echte werk. Maar duik in Sodwana Bay zat er die dag niet in door het nog aanhoudende wind en regen.

Dinsdag kon het dan echt beginnen. We zouden met Amoray duiken maar onze refresher was bij Coral divers omdat die een zwembad hadden. Uiteindelijk bleek het allebei van de zelfde eigenaar te zijn en zijn we bij coral divers gebleven zodat we met Kurt konden blijven duiken. Met een traktor met wagen erachter werden we met duikuitrusting naar het strand gebracht. Daar werd de uitrusting klaargemaakt en op rubber boten gezet. Deze waren veel kleiner dan wat we van eerdere duiken gewend waren. Een traktor duwt de boten in het water en dan kan iedereen erin springen. Vanwege de wind waren de golven noval hoog. De schipper maakte een ruige vaart om door de branding heen te komen. Op rustig water dichtbij de dive site trekt ieder de uitrusting aan en vervolgens als de schipper op de goede plek is laat ieder zich achterover van de boot vallen. Na een korte check boven water daalden we af naar de bodem. Ook onder water was er nog behoorlijke stroming die ons heen en weer trok. Het was weer super om te duiken, verder was er mooi koraal te zien en behoorlijk wat vissen. De tweede duik werd door de wind toch gecancelled door Kurt. We hadden daardoor nog wat tijd om naar het strand te gaan, met wat andere backpackers op het terras te zitten en ‘s avonds nog een keer te braaien.

Op woensdag stonden er weer twee duiken op de planning, de eerste duik viel echter tegen. Er was zoveel stroming onder water dat we het rif niet eens bereikten. Daarom werd de duik na een klein half uur afgebroken. Eenmaal op de boot had de schipper walvissen gespot. We zagen er een van behoorlijk dichtbij. Dit maakte al veel goed. De tweede duik was super. Hier zouden we juist gebruik maken van de stroming en ons langs het hele rif mee te laten voeren. Op weg naar de dropplek werden we opgehouden door een walvis met kalf die net voor onze boot lagen. Super om die vanaf enkele meters te zien. De duik voerde ons in 50 min langs 1.2km rif, wat bijzo der ver is. Tijdens deze 2 mile express heel mooi rif gezien met honeycomb morays, parrot fish en veel meer. Voor de avond hadden we weer vlees ingekocht om te braaien. Nu was er ook een grote Afrikaanse familie aan het braaien die ons van de nodige hints en tips voorzagen. Hierna hebben we nog wat cognac en shotjes met onze nieuwe vrienden moeten drinken. Ondertussen schoof er nog een Nederlands stel aan en zo werd het een hele gezellige avond waar Nederlands, Engels en Afrikaans door elkaar gesproken werd. Morgen (donderdag) staan er nog 2 duiken op het programma voordat we doorrijden naar st. Lucia. Hopen op nog beter duikweer!